Champagne serveren

Glas, temperatuur, proevertjes,...

Hoe serveren...

Seau-A-Champagne-Tramontina-France-Rotonda.jpg

Het glas speelt een grote rol in de ontbruising. Als de bubbels snel verloren gaan moet u hier niet uit afleiden dat de Champagne niet goed is maar eerder het glas.

Welk glas?

Om de volledige smaak van een Champagne tot uiting te kunnen brengen, moet hij het glas krijgen dat hij verdient. Zijn volume en hoogte moeten de nodige plaats aan de bubbels geven om te evolueren en aan de oppervlakte te komen en moet de temperatuur eveneens toelaten zo constant mogelijk te blijven. De ideale vorm is die van een tulp, een coupe moet vermeden worden omwille van de uitlopende randen die het aroma te vlug vrijgeven. De fijnte van het glas speelt ook een rol, vooral voor de lippen want een fijne wand begunstigt de smaaksensatie.

230px-Verre_Champagne.jpg

Hoe was je champagneglazen?

Spoel de glazen met warm water zonder product, laat ze drogen zonder af te drogen en zet ze rechtop weg, beschut tegen stof. Vaak zijn de resten van vaatwas- en spoelmiddelen er de oorzaak van dat de bubbels vroegtijdig uit het glas ontsnappen.

De goede temperatuur ?

Champagne wordt goed gekoeld gedronken maar nooit ijskoud! Hoe jonger en prikkelender de Champagne, hoe koeler hij geserveerd wordt (8°C). Een rijpere Champagne of een Millésime mag op 10°C worden uitgeschonken.

Een te lage termperatuur zal de perceptie van de smaak en de aroma's ontregelen.

Hoe koelen?

In een emmer: de fles die uit de kelder komt wordt in een mengeling van water en ijsblokjes gedompeld gedurende 15 à 20 minuten.

In de koelkast: leg de fles beneden in de koelkast gedurende drie à vier uren alvorens te serveren; u mag de fles langer laten liggen, op voorwaarde dat de temperatuur dezelfde blijft; dit laat toe altijd een fles klaar te hebben !

Het sabreren.

Champagne sabreren mist nooit zijn uitwerking.

Canard-Duchêne houdt deze traditie in ere maar ze is wel voorbehouden aan grote gelegenheden.

sabre_lassalle.jpg

Enkele regels voor een geslaagd sabreren:

  • Voor een geslaagd sabreren laat u de flessenhals gedurende een kwartier in een ijsemmer koelen zodat de wand verhardt.
  • Kies voor een zo zwaar mogelijke sabel, met een tamelijk korte lemmet en een platte rug.
  • Houd de sabel zo dat u de rug van het lemmet kan gebruiken (en niet het scherp dat beschadigd zou kunnen worden).
  • De fles onderaan in de andere hand nemen (die goed gekoeld moet zijn) nadat u de folie en de muselet heeft verwijderd.
  • Het lemmet, goed plat, langs de hals van de fles doen glijden. Met een snel en krachtig gebaar, zodat de rug van het lemmet het ringetje op de hals met een droge klap raakt.
  • De schok zorgt ervoor dat het ringetje keurig breekt en samen met de kurk wegschiet en op de grond belandt, terwijl de champagne uit de fles vloeit.

Enkele na te levenveiligheidsregels

  • Zorg ervoor dat niemand door de sabel noch door het het traject van de kurk kan worden geraakt.
  • Doe dit bij voorkeur in de openlucht.
  • Bewerk de flessenhals niet meermaals.
  • Indien het niet lukt na de eerste poging, niet aandringen en de fles manueel openen.

Opgelet, sabreren kan gevaarlijk zijn. Het is dus raadzaam alle nodige voorzorgen in verband met veiligheid te nemen.

Seau-A-Champagne-Tramontina-France-Rotonda.jpg

Terug

OVERMATIG VERBRUIK VAN ALCOHOL IS SCHADELIJK VOOR DE GEZONDHEID. DRINK MET MATE