Fruit & groenten, een passie…

Ze bestaan in alle kleuren en voor elke smaak, maar we bieden je nog meer. Onze gepassioneerde medewerkers hebben voor jou ook schitterende seizoensbloemen uit België en Nederland gevonden, om op te hangen of aan te planten.

Nectarines2

Witte of gele nectarines

Witte of gele nectarines zijn perzikvariëteiten die zich onderscheiden door hun gladde en glanzende schil. Ze zijn rijk aan water, antioxidanten, ijzer, vitamine C en bèta-caroteen. Lekker bij zowel zoete als hartige gerechten.

Asperges blanches

Witte asperges

De allerbeste asperges zijn zacht, mals en smelten in de mond.

Witte asperges zijn rijk aan voedingsstoffen. Ze bevatten antioxidanten en versterken het immuunsysteem. Ze danken hun kleur aan het feit dat ze nooit het zonlicht zien. Asperges van goede kwaliteit zijn mals, maar stevig en consistent. De punten zijn vlezig en mooi gevormd.

Tip: wikkel de asperges in een vochtige doek en bewaar ze in de koelkast. Gebruik bij voorkeur een aspergekookpot en zet de bos rechtop om de punten niet te beschadigen. Ideale bewaartemperatuur: 2° tot 5°C.

Het seizoen is kort, dus geniet ervan voor 15 juni!

Fraises

Aardbeien van Carpentras

Gedeponeerd merk

De aardbeien van Carpentras worden sinds de jaren 1900 gekweekt in de Vaucluse, aan de voet van de Mont Ventoux. Sinds 2016 is de benaming ‘Fraises de Carpentras’ beschermd, wat de oorsprong en het naleven van strikte voorschriften garandeert. De hartvormige aardbeien van Carpentras symboliseren de lente en geven een voorproefje op de zomer.
De populaire aardbeien van Carpentras zijn een snoepje van Moeder Natuur. Ze danken hun smaakeigenschappen aan de uitzonderlijke, zonnige rijpingsomstandigheden.
Ze zijn rijk aan vitamine C en B9. De smaak is zoet en geparfumeerd. Je eet ze natuur, als dessert met slagroom of suiker, of in gebak, confituur, siroop, nectar, …

Snel recept: snij enkele aardbeien in twee en voeg gemalen kardemom of muntblaadjes toe. Een dessert waarin je de lente proeft!

Fraises gariguettes

Gariguette aardbeien

De meest gekweekte soort in Frankrijk en de koningin van de aardbeien!

Onze Gariguette aardbeien, geproduceerd in Lansargues (Hérault) door Christophe Moynier, smaken naar het zuiden van Frankrijk. Hun langwerpige vorm met dubbele kegel is uit duizenden herkenbaar. Ze zijn in de jaren 70 gecreëerd in Avignon en danken hun naam aan het adres van een van de onderzoekers: chemin des Gariguettes in Châteauneuf-de-Gadagne.
Deze aardbeien hebben snel alle harten veroverd dankzij hun geurig, sappig en zurig vruchtvlees. Ze liggen van maart tot half juni in de rekken.

Lekker om vers te eten, maar in ook in confituur en coulis of bij een ijsje. Past mooi bij andere smaken zoals munt of chocolade.

Goed om weten: aardbeien zijn slechts kort houdbaar. Je eet ze best meteen na de aankoop. Als ze nog heel zijn en hun steeltje hebben, kan je ze 48 uur bewaren in de koelkast. Laat ze voor het opdienen 30 minuten op kamertemperatuur komen om ten volle van de smaak te genieten.

Myrtilles

Bosbessen

“Superfruit”

Deze kleine blauwe bes heeft haar sterrenstatus niet gestolen. Bosbessen zijn heerlijk in confituur, maar hebben nog heel wat meer troeven: ze zijn rijk aan flavonoïden, antioxidanten, vitamine C en D, tannines, vezels, catechinen en kalium. Bovendien zijn ze caloriearm.
Je hebt dus alle redenen om ze snel te proeven, en dat kan op vele manieren: in confituur uiteraard, maar ook in een crumble, taart, tiramisu, compote, …
Bosbessen zijn altijd lekker. Pure verwennerij!

Tip: dompel de potjes vóór het planten onder in water voor een goede hydratatie.

Rhubarbe

Rabarber

Fruit om te ontdekken in zoete én hartige gerechten

Rabarber is rijk aan vitamine C, vezels, calcium, magnesium en vooral kalium en fosfor. Hij bevat weinig calorieën, dus wees zuinig met suiker – dat is goed voor de smaak en voor de lijn.
Rauw is rabarber lekker met een beetje suiker of zelfs zout, maar omwille van zijn behoorlijk zurig karakter wordt hij bijna altijd gekookt geconsumeerd. Dan wordt hij mals, met nog steeds een zuurachtige toets.
Rabarber is geschikt voor compote, confituur en chutney, maar ook voor een crumble, crème of mousse. In feite past hij in alle desserts, alleen of samen met aardbei of appel. Citroen brengt zijn smaak nog meer naar boven, maar probeer ook eens met specerijen: vanille, kaneel, gember, steranijs, venkelzaad, … Heerlijk!
In hartige gerechten geeft rabarber – gewoon in schijfjes gestoofd in wat olie – een extra toets aan vlees (gevogelte en eend) en vis. Tip voor fijnproevers: gekaramelliseerde rabarber met honing bij een varkenshaasje. De smaakpapillen kijken er al naar uit…

Bewaring: in de groentelade van de koelkast, maar slechts enkele dagen want rabarber wordt snel week. Invriezen is dan weer perfect mogelijk: gewoon wassen, droogwrijven, in schijfjes snijden en in een diepvrieszakje steken.

Tomates Marzano

Tomaten San Marzano

Een toptomaat van Italiaanse origine

Deze minitomaat in de vorm van een kleine paprika, oorspronkelijk gekweekt in Italië, staat bekend om haar onvergelijkbare geur en smaak. Door de uitgesproken zachte smaak en het vaste, stevige vruchtvlees met weinig pitjes en sap is dit de tomaat bij uitstek om sauzen of gedroogde tomaten te maken, maar ook in slaatjes smaakt ze bijzonder lekker

Lekker Belgisch!

Tomates torrito

Tomaten Torrito

Veelzijdige tomaat

Deze tomaat in de vorm van een pruim, aan een tros met minstens 9 vruchten, is lekker uit het vuistje, als tussendoortje of als garnituur. Omdat ze klein is, is ze geschikt voor slaatjes, buffetten of voor in de brooddoos. Een Belgische tomaat om te ontdekken!

Lekker Belgisch!

Tomates cerises jaunes orange

Gele of oranje kerstomaten

Snoeptomaatjes

Deze kleurrijke kerstomaten aan een fijne tros met ronde vruchten hebben een stevige, sappige textuur en een zoete smaak. Je kan ze eten als snoepjes, waardoor ze de absolute favoriet van onze kroost zijn. Steek ze dus in hun boterhammendoos voor bij de lunch of als tienuurtje. De groteren onder ons kunnen ze natuur degusteren in een slaatje of als aperitiefhapje, maar ook op een spiesje bij de barbecue.

Pot de basilic

Basilicum

Een zuiderse toets

Dit kruid, oorspronkelijk afkomstig uit India, veroverde in de 16de en 17de eeuw het zuiden van Europa. Het wordt gebruikt als smaakmaker in de keuken. De geparfumeerde smaak is typisch voor Italiaanse gerechten. Maar het kruid wordt ook vaak gebruik in Aziatische landen, met name in Thailand.

Basilicum past heerlijk bij pasta, slaatjes, eieren en tomaten. Het is ook het basisingrediënt van de befaamde pesto verde. Het bevat een niet onaanzienlijke hoeveelheid vitamine C en vitamine A, en het is een bron van calcium en fosfor. Wees er dus niet te zuinig mee en strooi het royaal over je bereidingen.
Let op: basilicum verdraagt geen lange kooktijd of marinades in vinaigrette. Voeg het dus altijd op het laatste moment toe aan je gerechten.

Tip: een takje basilicum zorgt voor een subtiel aroma in een fles azijn.

Plante à suspendre

Hangplant

Kleurrijk en decoratief

Hangplanten zijn decoratieve elementen bij uitstek. Ze verfraaien op een stijlvolle manier tuinmuren of balkons, die op die manier een kleurrijke toets krijgen. Perfect als je weinig plaats hebt. Een zomers ideetje: combineer ze met slingers en lampjes voor een feestelijk effect.

Campanula

Klokje

De ster van de tuin

Het makkelijk te planten klokje is een stervormige bloem die je kan gebruiken als een mooie bodembedekker in je tuin. Maar het klokje voelt zich overal thuis: in een bak, een pot of een bloembak op het terras of balkon. Het groeit snel en geeft al gauw zijn mooiste kleuren vrij.

Dianthus

Anjer

De goddelijke bloem

Door de schoonheid van haar bloemen wordt de anjer ook wel goddelijke bloem genoemd. Ze is kleurrijk en geurig, en groeit zeer snel.
De anjer is een vaste plant die weinig onderhoud vergt, zeer goed bestand is tegen droogte en dus niet vaak moet worden gegoten. Je kan ze in de tuin planten, maar ze voelt zich ook thuis in een pot of bloembak.
Door haar weelderige bloei is de anjer geschikt als decoratie voor perken, borders, muurtjes, rotstuinen of bloembakken.

Voordeel: ze neemt snel de bovenhand op onkruid.

Plantes à repiquer

Perkplant

Final touch

Eenjarige planten groeien makkelijk en geven onmiddellijk kleur aan je tuin, waar en hoe je maar wil. Daarnaast zijn ze ideaal om lege plekken in de tuin op te vullen – vooral in de lente, wanneer de meeste planten beginnen te groeien en te ontluiken.
Perkplanten zijn ook perfect om te planten in potten of hangmanden. Doe je tuinhandschoenen maar aan!

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek