Lambiek, tafelbieren, amberkleurige of witbieren, trappist of abdijbier, dubbel, tripel of quadrupel, … Match en Smatch bieden je een brede waaier bieren aan in alle stijlen en perfecte combinaties.

De perfecte combinatie!

Ontdek deze week onze combinaties van bier en kaas. Ideaal voor een kaasavond met vrienden!

Lees hieronder meer over de typische eigenschappen van onze nationale drank bij uitstek… gezondheid!

2 lambic min

Lambiek

Spontane gisting

Dit zijn typische bieren voor België, met een zeer uitgesproken zure smaak. Lambiekbieren worden gefabriceerd door een proces van spontane gisting dankzij wilde gisten die in de lucht rond Brussel en in de Zennevallei aanwezig zijn. Dat is de streek waar de lambiek thuis is. Men kan de gisting ook op gang brengen met bacteriën die op gelijkaardige manier werken als de gisten door het omzetten van suikers, de productie van alcohol en koolzuurgas, maar die unieke aroma's geven. Lambiekbieren zijn de enige bieren die een langdurige spontane gisting ondergaan: van 3 tot 6 maanden voor de 'jonge' lambiek en tussen 2 en 3 jaar voor de 'rijpe'.

Er zijn vier categorieën bieren die van lambiek zijn afgeleid: Geuze, Kriek, Framboise en Faro.

Geuze is een vermenging van jonge en oude lambiekbieren om een hergisting op te wekken. De geuze wordt ook wel eens de 'Brusselse champagne' genoemd. Enkele van de bekendste merken zijn Mort Subite, Belle Vue, Saint Louis, Lindemans en Timmermans.

De fruitbieren worden gebrouwen door fruit of vruchtensap aan de lambiek toe te voegen. Het meest gekend is de Kriek die op basis van krieken wordt gemaakt (uit het Vlaamse landsgedeelte, soms uit Schaarbeek). Om Faro te brouwen, de jongste variant van de lambiekbieren, voegt men suiker of karamel toe aan de lambiek om een tweede gisting op gang te brengen.

3 pils min

Tafelbier of pils

Lage gisting

Tafelbier

Deze bieren met een laag alcoholgehalte (minder dan 1,5 % behalve Piedbœuf Triple met 3,8°) worden vaak in grote flessen verkocht en worden bij de maaltijden gedronken. Ze bestaan in blonde en bruine varianten. Tot in de jaren 1970 werden ze ook geschonken in de refters van scholen.

Pils

Hoewel België beroemd is voor zijn speciale bieren zijn het de pilsbieren die het meest verkocht worden op de binnen- en buitenlandse markt. Pils is goed voor 75% van de Belgische bierproductie. Deze bieren zijn van lage gisting en men herkent ze gemakkelijk aan hun heldere kleur en zachte smaak. Het internationaal bekendste merk is Stella Artois, terwijl Jupiler en Maes het populairst zijn op de binnenlandse markt.

4 ambree min

Amberkleurige bieren

Hoge gisting

De recepten van deze bieren zijn afgeleid van de Britse 'ales' (dus met hoge gisting) en aangepast aan de smaak van de Belgische consument. De laatste twintig jaar zijn amberkleurige bieren minder populair geworden. Toen het nog in Mont-Saint-Guibert werd gebrouwen, was Vieux-Temps representatief voor de stijl van het amberkleurige bier van Waals-Brabant.

Vandaag worden in België nog enkele amberkleurige bieren gebrouwen volgens de traditionele methode. De marktleider is hier zonder enige twijfel Palm, een bier met een kenmerkende smaak.

Het bier van De Koninck, ook 'bolleke' genoemd vanwege het ronde glas, is dan weer zeer populair bij de inwoners van Antwerpen, waar het wordt gebrouwen.

Een ander voorbeeld is de Gauloise Ambrée, een amberkleurig bier met een bittere toets en een vleugje zoethout.

Amberkleurige bieren bevatten doorgaans tussen 5% en 5,5% alcohol.

5 trappiste min

Trappist

Hoge gisting

Trappistbieren zijn bieren 'van hoge gisting', gebrouwen door of onder het toezicht van trappistmonniken binnen de muren van een trappistenabdij.

Elf trappistbieren voldoen op dit moment aan de criteria die recht geven op het label Authentic Trappist Product. Zes daarvan worden in België gebrouwen: West-Vleteren, Westmalle, Achel, Rochefort, Orval en Chimay.

De vijf andere trappistbieren met label zijn La Trappe en Zundert uit Nederland, Engelszell uit Oostenrijk, Tre Fontane uit Italië en Spencer Trappist Ale uit Noord-Amerika.

3 regels

  • Bier gebrouwen binnen de muren van een trappistabdij of in de naaste omgeving ervan.
  • Bier gebrouwen en op de markt gebracht door trappistmonniken onder hun uitsluitende controle.
  • Een deel van de opbrengst gaat naar het onderhoud van de abdij en het levensonderhoud van de monniken.
6 abbaye min

Abdijbier

Hoge gisting

In tegenstelling tot de zogenaamde 'trappistbieren' ontlenen de abdijbieren, die vroeger door monniken werden gebrouwen, hun naam aan een voormalige of nog bestaande abdij maar worden ze volledig gefabriceerd door commerciële brouwerijen. De internationaal meest bekende merken zijn Leffe (Inbev) en Grimbergen (Maes). Verder zijn er nog de bieren van Maredsous, Saint-Feuillien, Brogne, Val-Dieu, Tongerlo, de Abbaye d’Aulne, Affligem, enz.

Zoals bij de trappistbieren bestaat er niet één enkele bierstijl maar gaat het eerder om een overkoepelende benaming die verschillende stijlen dekt.

Het brouwen van de abdijbieren gebeurt niet onder controle van monniken, maar door commerciële brouwerijen die de naam en het recept gebruiken van een abdij die niet langer zelf brouwt. Slechts enkele bieren, zoals Val-Dieu en de Abbaye d’Aulne, worden nog binnen de oorspronkelijke abdij gebrouwen.

7 triple min

Dubbel, tripel en quadrupel

Hoge gisting

De zogenaamd 'dubbele' bieren hebben een karakteristieke bruine kleur. Het zijn de monniken van Westmalle die deze stijl in de 19de eeuw ontwikkeld hebben. Deze bieren hebben een alcoholgehalte van 6% tot 8%.

Naast de dubbele trappistbieren zijn er ook de dubbele abdijbieren Sint-Bernardus Pater, Maredsous 8 en Grimbergen Dubbel.

De zogenaamde 'tripelbieren' zijn blond en de 'quadrupelbieren' amberkleurig tot lichtbruin. Voor het brouwen gebruikt men meestal giststoffen en een giststam die beter bestand is tegen alcohol.

Het gaat om bieren met een intense smaak en een hoog alcoholgehalte. Tot deze categorie behoren sommige trappistbieren maar ook bijvoorbeeld de Sint-Bernardus Abt en de Fagnes Triple.

8 blanche min

Witbier

Hoge gisting

Witbieren zijn bieren die al dan niet gemoute tarwe bevatten. Ze zijn vrij zacht van smaak en eerder verfrissend. Ook het gebruik van kruiden is opvallend: koriander, sinaasappelschil of komijn.

Dit type bier, dat 400 jaar oud is maar in de jaren 1950 verdwenen was, is opnieuw tot leven gewekt door Pierre Celis in zijn brouwerij in Hoegaarden.

Hij heeft deze bierstijl ook geïntroduceerd in de Verenigde Staten, waar talrijke ambachtelijke brouwerijen het produceren onder de benaming 'belgian style white'.

Rosé witbier en Radler kennen een toenemend succes vanwege hun lage alcoholgehalte.

Enkele typische voorbeelden zijn de Blanche de Namur, de Grisette Blanche Bio en de Blanche de Charleroi.

9 saisonniere min

Brut bier en seizoensbier

Hoge gisting

Brut bier
Dit type bier verscheen in 1997 en wordt vervaardigd volgens de zogenaamde methode champenoise. Dit aperitiefbier wordt nog maar door twee brouwerijen in Oost-Vlaanderen gebrouwen, met als twee bekendste merknamen Malheur en DeuS. Het gaat om zeer sprankelende bieren van hoge gisting met een hoog alcoholgehalte. Ze worden verkocht in flessen van 75 cl en zien eruit als champagneflessen.

Seizoensbieren
Landelijke bieren, vergelijkbaar met Pale Ale-bieren en hoofdzakelijk in Wallonië gebrouwen.

Deze seizoensbieren bevatten relatief weinig alcohol en hebben vaak een fruitsmaak waardoor ze zeer verfrissend zijn om te drinken bij warm weer. Twee voorbeelden zijn de Waterloo Récolte en de Chouffe Soleil.

10 vieillebrune min

Oud bruin

Gemengde gisting

De brouwerij Rodenbach bracht dit type bier meer dan een eeuw geleden op de markt. Voor het brouwen gebruikt men gebrande mout, een gisting met meerdere variëteiten gist voor een hoge gisting, en een cultuur van melkzuurbacteriën (vergelijkbaar met de fabricage van yoghurt).

Het bier rust daarna in eikenhouten vaten. Het resultaat is een middelmatig sterk bier, aangenaam om te drinken, met een dieprode kleur en typische zuur-fruitige smaak.

Een aantal landelijke bieren uit Oost-Vlaanderen van het aletype met hoge gisting zijn hiermee vergelijkbaar.

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek