KAAS, daar krijg je maar niet genoeg van!

Geitenkaas, harde kaas, kaas met witschimmelkorst of gewassen korst, … Bij Match staat kaas voor karakter en keuze.

Ma cave a fromages fond bois blanc min

Hoe stel je je kaasschotel samen?

Kazen zijn onder te verdelen in verschillende families. Mik op evenwicht en kies een harde kaas, een kaas met gewassen korst, een geitenkaas, een schapenkaas, een kaas met witschimmelkorst en een blauwgeaderde kaas.

Wat de hoeveelheid betreft, reken voor een schotel na de maaltijd op ongeveer 100 g per gast. Voor een volledige kaasmaaltijd voorzie je 200 g.

Een originele toets? Serveer bij de kaas confituur (frambozen, bosbessen), enkele gedroogde pruimen of wat bloemenhoning. En vergeet natuurlijk de hoofdrolspeler niet: brood.

Het oog wil ook wat. Versier de schotel met druiven, vijgen, noten, droge vruchten en zelfs enkele tarwestengels. Mooi zo!

Ambi-fromage_présentation.min

Brood, wijn, …

Stokbrood past perfect bij zachte kaas met witschimmelkorst (Camembert, Brie). Roggebrood is dan weer heerlijk bij blauwe kaas, net als vijgen- en rozijnenbrood. Bij geperste kaas (Reblochon, Comté) is notenbrood een uitstekende keuze. Wil je het iets gewaagder? Serveer geitenkaas met een sneetje peperkoek!

Op het vlak van wijn is er keuze te over, in functie van de samenstelling van je schotel. Een Pouilly Fumé of een Sancerre komen het beste tot hun recht bij geitenkaas. Een gele wijn van de Jura past mooi bij Vieux Comté, een rode Bordeaux bij Camembert, een Pinot Noir bij Pont l’Évêque en … een biertje bij Munster.

Kaas snijden is een kunst!

Kaas snijden doe je niet zomaar. Volg onze geïllustreerde gids en laat het feest starten volgens de regels van de kunst.

Fromage art de la découpe NL
Fromage art de la découpe NL2
Fromage art de la découpe NL3
Fromage art de la découpe NL4
Fromage art de la découpe NL5
Fromage.min

5 families

1. Harde kaas: De kaas lekt uit en wordt geperst om zoveel mogelijk wei te bekomen. Nadien wordt hij gekookt of half gekookt. Hoe langer de rijping, hoe pittiger de smaak.

2. Kaas met witschimmelkorst: De karnemelk lekt enkele uren uit in vormen en wordt dan gezouten. De zogenaamde witschimmelkorst voelt licht donzig aan.

3. Blauwschimmelkaas: Door toevoeging van een schimmel ontstaan de mooie blauwe aderen. Deze kaas gaat zeer ver terug in de tijd.

4. Kaas met gewassen korst: De kaas wordt twee tot vier maanden gerijpt. Hij wordt verschillende keren gewassen en geborsteld met pekel en zelfs alcohol. De smaak is krachtig.

5. Geiten- en schapenkaas: Geiten- en schapenmelk levert kaas met complexe smaken op, waar kenners dol op zijn. Is zowel vers als gerijpt verkrijgbaar.

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek