Ontdek al onze promoties “Special rosé” bij Match & Smatch.

Geldig tot 5 juli

Je beleeft gegarandeerd een mooie zomer!

Meer weten?

Lees alles over rosé!

Vins roses 1

De oorsprong

Het is onvoldoende bekend dat rosé al duizenden jaren bestaat. Zeer waarschijnlijk was het trouwens de eerste wijnsoort, afkomstig uit de streek van de Middellandse Zee.

Het sap van de met de voeten geplette druiven bleef immers niet in contact met de pulp en werd rechtstreeks in een ton gegoten, waardoor het een roze kleur kreeg.
Toen de Romeinse legers ontscheepten in Marseille (Massalia), brachten ze ook wijnstokken mee die zich tijdens de middeleeuwen verspreidden over heel de Provence (de clairet).
Momenteel is de Provence de grootste producent van rosé, goed voor 5% van de wereldwijde productie. Naast Frankrijk, Italië en Spanje kleuren ook andere streken roze: de Verenigde Staten, Noord-Afrika en Oost-Europa. De roséwijnen hebben ondertussen hun sporen verdiend...

Vins roses 2

3 foute ideeën

1. Rosé is een mengeling van wit en rood!
Grrrrrr... de wijngod Bacchus draait zich om in zijn graf. Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven. Het is de kortere maceratietijd die hem zijn charmante roze kleur geeft.

2. Rosé is lekkerder met ijsblokjes!
Het antwoord is nee. Schenk rosé tussen 8 en 10°, en neem hem 10 minuutjes op voorhand uit de koelkast.

3. Rosé is enkel voor bij de barbecue!
Nog zo’n misverstand. Rosé past ook uitstekend bij sint-jakobsschelpen, zeebarbeel, sushi, desserten, aardbeien en exotisch fruit...

Vins roses 3

3 verschillende manieren om ze klaar te maken

Direct persing
De druiven worden onmiddellijk na de oogst geperst. Deze methode levert heldere, lichte en verfrissende rosés op om snel te drinken. De zogenaamde “gris” rosés wordt met deze techniek gemaakt.

Maceratie
De druiven ondergaan een maceratie van 2 tot 20 uur in een pers of kuip vooraleer ze worden geperst. Naargelang de maceratietijd levert dat min of meer donkere rosés op, met een sterkere aromatische intensiteit en een bewaartijd tot een jaar. Deze methode wordt tegenwoordig gebruikt voor de meeste rosés.

Rosés de saignée
De druiven gaan na de oogst in een kuip om rode wijn te maken. Wanneer de gewenste rosékleur is bekomen, laten ze het vat ‘bloeden’ (‘saigner’): ze laten een deel van het sap weglopen.
Op die manier kunnen ze in middelmatige jaren ook de rode wijn concentreren die in de kuip overblijft. De ‘rosé de saignée’ is een donkerdere, zwaardere en meer vineuze wijn met een beter bewaarpotentieel. De methode wordt in Bordeaux vaak gebruikt voor de productie van Clairet.

Elke gelegenheid is goed om te genieten van een lekkere rosé…

Hierbij 2 frisse zomerse desserten die perfect bij deze heerlijke drank passen… Mmmm!

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek