De wijn van de maand. De charme van het ontdekken.

Ze komen uit Frankrijk, Europa of de wereld – en ook uit België. Ze zijn rood, wit, rosé of bruisend. Eén zaak hebben onze wijnen van de maand gemeen: het plezier dat ze u bieden bij het ontdekken en proeven. En natuurlijk een opmerkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Vin du mois logo NL

Altijd fijne tips…

Als het om wijn gaat, heeft het leven soms mooie verrassingen in petto. Bij gepassioneerde producenten, bijvoorbeeld. Met veel liefde voor hun terroir verzorgen ze hun stokken en hun wijnen, op weg naar een constante verbetering van de kwaliteit. Elke maand stellen we u hier een tip voor van een van onze aankopers. Authentieke wijnen, betaalbare pareltjes, wijnen die niet altijd jong hoeven te zijn en misschien nog niet klaar zijn voor consumptie, … Het gaat om het ontdekken, om het plezier van het proeven, samen met vrienden tijdens een maaltijd of gewoon op een gezellig moment.

0501148 bourgueil rouge saint martin M min

Wijn van november : BOURGUEIL rouge «SAINT MARTIN» PHILIPPE FAURE-BRAC

In november stelt de topsommelier van Match u deze heerlijke Franse wijn voor.
Gezondheid!

0507447 ST SATUR A MILLE ANNEE LUM min

Wijn van oktober

In oktober stelt onze beste Match-sommelier u deze heerlijke Languedoc wijn voor.
Subtiele wijn met duidelijke aroma's van klein rood fruit (braambes en zwarte bes) en enkele kruidige toetsen.
De wijn verleidt met zijn complexiteit, rondheid en elegantie.
Deze krachtige en subtiele rode wijn past perfect bij rood vlees, wild en kaas.

0500288 apassimento 75 cl M 02 min

WIJN van MAART

Begin oktober zijn de druiven perfect rijp. Het drogingsproces van ongeveer 15 dagen vindt plaats in de wijngaard (de druiven verliezen 50% van hun gewicht). De handgeplukte druiven worden dan geperst en de fermentatie begint. De schillen worden lang op de most gelaten, waaraan ze de aroma’s en de typische rode kleur onttrekken. Ten slotte wordt de wijn 3 tot 4 maanden gerijpt op houten vaten.

Vindumois juin2 min

WIJN van JUNI

Pittige aanzet en soepele body. De lichtzure aroma’s mengen zich met toetsen van zoethout.
Een harmonieuze, vlotte wijn. Gemiddeld drie weken cuvaison. Gecontroleerde temperaturen.
Achttien maanden in roestvrijstalen kuipen. De discrete neus geeft aroma’s vrij van vers fruit en rode bessen.

Vindumois mai2 min

WIJN van MEI

Zwarte bes en braambes, kruidige toetsen. Krachtige en fruitige smaak.

Mooi bewaarpotentieel. Bordeaux Graves.

De wijngaard strekt zich uit over 20 hectare kiezelgrond rond het kasteel en het bijhorende park. Een derde van de oppervlakte heeft een ondergrond van klei en kalk. De rest bestaat uit min of meer diepe klei-kiezelgrond.

Vindumois avril2 min

WIJN van APRIL

Intens aroma van rood fruit met toetsen van pruim en lichtjes zure zwarte kers.

Soepele en fruitige aanzet, met tegelijk een kruidige kant. Zijdeachtige en goed versmolten tannines. Zeer mooie frisheid. Elegante smaak met een lange afdronk.

Adobe Stock_71278256.min

Hoe herkent u een goede wijn bij het proeven?

Alles begint met de ogen. Heeft de wijn een intense, glanzende kleur? Veel kans dat hij van goede kwaliteit is. Als het rood naar rood-oranje neigt, hebt u te maken met een oudere wijn. Een jonge wijn heeft een eerder paarsachtige kleur. Oudere witte wijnen gaan meer in de richting van goudgeel.

Een wijn degusteert u vervolgens met de neus. Kruidig, floraal, fruitig, … de vele aroma’s komen het best vrij nadat u de wijn hebt gewalst. Een tip: snuif de geur een eerste keer op vóór het walsen. Als u geen aroma’s ruikt, is de wijn wellicht ‘gesloten’ en moet hij even verluchten.

Dan komt de smaak. De wijn mag niet worden overheerst door alcohol of suiker, zodat hij een zekere frisheid behoudt. Smaakt hij niet overmatig zoet of zuur, dan is hij klaar om te drinken. Nog een aanwijzing is de lengte in de mond. Hoe langer de aroma’s blijven hangen, hoe beter de kwaliteit. Voor witte wijn bestaan er verschillende stijlen, ingedeeld volgens de hoeveelheid suikers: droog, halfdroog, halfzoet, zoet en likoreus. Ga altijd voor het evenwicht tussen suiker en aciditeit: geen van beide mag overheersen.

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek