De wijn van de maand

Ze komen uit Frankrijk, Europa of de wereld – en ook uit België. Ze zijn rood, wit, rosé of bruisend. Eén zaak hebben onze wijnen van de maand gemeen: het plezier dat ze je bieden bij het ontdekken en proeven. En natuurlijk een opmerkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Vin du mois logo NL

Altijd fijne tips…

Als het om wijn gaat, heeft het leven soms mooie verrassingen in petto. Bij gepassioneerde producenten, bijvoorbeeld. Met veel liefde voor hun terroir verzorgen ze hun stokken en hun wijnen, op weg naar een constante verbetering van de kwaliteit. Elke maand stellen we hier een tip voor van een van onze aankopers. Authentieke wijnen, betaalbare pareltjes, wijnen die niet altijd jong hoeven te zijn en misschien nog niet klaar zijn voor consumptie, … Het gaat om het ontdekken, om het plezier van het proeven, samen met vrienden tijdens een maaltijd of gewoon op een gezellig moment.

CHATEAU PASSE CRABY 75 CL

Château du Passe Craby Stéphane de Renoncourt 2018

In oktober stelt onze beste Match-sommelier u deze heerlijke Bordeaux Supérieur wijn voor. Laat hem u smaken!

Avec sa robe rouge sombre aux reflets violets, son parfum de fruits rouges mûrs et de réglisse avec une touche de vanille, ce millésime de grande maturité, souple et fruité, est généreux avec une touche de fraîcheur.
Il se mariera parfaitement avec de l'épaule d’agneau, de la perdrix aux choux, de l'onglet de bœuf, du tartare de thon rouge.
A apprécier entre 16°C et 18°C
Garde : 3 à 5 ans

Peposo Rosso Toscano Bouteille 75 cl

Wijn van september: Peposo Podere Montale Rosso Toscano I.G.T. 2016

In september stelt onze beste Match-sommelier je deze heerlijke Italiaanse wijn voor. Laat hem je smaken!

Intense robijnrode kleur.
Een heerlijk boeket met een floraal aroma en toetsen van viooltje.
Fruitige wijn met toetsen van vers, pas geplukt fruit. In de mond geeft hij blijk van veel frisheid en mineraliteit.

Met pasta, rundsgebraad, grillades.

Te schenken tussen 16°C et 18°C

PLAISIR ROSE 75 CL

Plaisir'Osé Vin de Pays Méditerrannée 2019

In augustus stelt onze beste Match-sommelier je deze heerlijke wijn voor. Laat hem je smaken!

Lichtroze met zilverkleurige nuances.
De aroma’s van wit fruit mengen zich vlot met citrusvruchten en worden ondersteund door subtiele toetsen van rood fruit.
Frisse en gulle wijn met toetsen van nectarine, wijnperzik en witte bloemen. Lange en frisse afdronk met zurige aroma’s van framboos en citrusvruchten.

Als aperitief of bij slaatjes, wit vlees en gegrilde vis.

Te schenken tussen 10 à 12°C

Charnelle AOC 75 cl Côtes du Ventoux Rosé

Wijn van juli: Charnelle Vignerons du Mont Ventoux 2019 rosé A.O.P.

In juli stelt onze beste Match-sommelier je deze heerlijke Franse wijn voor.
Laat hem smaken!

Glanzende, zeer lichte rosékleur en een tint van lychee met lichte blauwachtige reflecties.

Florale en fruitige neus die bij het walsen evolueert naar geuren van fruit op siroop en verse aardbei of grenadine.

Een explosie van smaken. Toetsen van perzik en abrikoos mengen zich met aroma’s van aardbei en framboos. Deze wijn vindt het evenwicht tussen een mooie frisheid en een schitterende rondheid. Hij is verleidelijk en zelfs charmant.

Licht gekruide exotische gerechten.

Te schenken tussen 8 en 10°C

Adobe Stock_71278256.min

Hoe herken je een goede wijn bij het proeven?

Alles begint met de ogen. Heeft de wijn een intense, glanzende kleur? Veel kans dat hij van goede kwaliteit is. Als het rood naar rood-oranje neigt, heb je te maken met een oudere wijn. Een jonge wijn heeft een eerder paarsachtige kleur. Oudere witte wijnen gaan meer in de richting van goudgeel.

Een wijn degusteer je vervolgens met de neus. Kruidig, floraal, fruitig, … de vele aroma’s komen het beste vrij nadat je de wijn hebt gewalst. Een tip: snuif de geur een eerste keer op vóór het walsen. Als je geen aroma’s ruikt, is de wijn wellicht ‘gesloten’ en moet hij even verluchten.

Dan komt de smaak. De wijn mag niet worden overheerst door alcohol of suiker, zodat hij een zekere frisheid behoudt. Smaakt hij niet overmatig zoet of zuur, dan is hij klaar om te drinken. Nog een aanwijzing is de lengte in de mond. Hoe langer de aroma’s blijven hangen, hoe beter de kwaliteit. Voor witte wijn bestaan er verschillende stijlen, ingedeeld volgens de hoeveelheid suikers: droog, halfdroog, halfzoet, zoet en likoreus. Ga altijd voor evenwicht tussen suiker en aciditeit: geen van beide mag overheersen.

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek