Wijn van de maand

Ze komen uit Frankrijk, Europa of de wereld – en ook uit België. Ze zijn rood, wit, rosé of bruisend. Eén zaak hebben onze wijnen van de maand gemeen: het plezier dat ze je bieden bij het ontdekken en proeven. En natuurlijk een opmerkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Altijd fijne tips…

Als het om wijn gaat, heeft het leven soms mooie verrassingen in petto. Bij gepassioneerde producenten, bijvoorbeeld. Met veel liefde voor hun terroir verzorgen ze hun stokken en hun wijnen, op weg naar een constante verbetering van de kwaliteit. Elke maand stellen we hier een tip voor van een van onze aankopers. Authentieke wijnen, betaalbare pareltjes, wijnen die niet altijd jong hoeven te zijn en misschien nog niet klaar zijn voor consumptie, … Het gaat om het ontdekken, om het plezier van het proeven, samen met vrienden tijdens een maaltijd of gewoon op een gezellig moment.

Wijn van de maand september

Charles Henri Gayet Apremont Savoie 2020

In de Savoie ligt het familiedomein van 30 hectare in het hart van een historisch wijnbedrijf, tussen de wijnstokken waarboven de lokaal bekende Mont Granier uittorent.De bodem bestaat overwegend uit kalk, wat het gamma een pittige en fijne mineraliteit bezorgt. Mooie zonnige ligging in de zomer.

Lichtgele kleur met kristalheldere reflecties.
Explosieve neus met jasmijn en citrus.
In de mond
de frisheid en de mineraliteit die typisch zijn voor de Savoie. Er is ook veel aandacht besteed aan de expressie van het fruit, met toetsen van passievrucht en pompelmoes.

Perfect als
aperitief, bij zeevruchten, een kaasschotel, specialiteiten van de Savoie (fondue, raclette, tartiflette, warme tomme) en rauwe oesters of mosselen, maar ook bij gamba’s, zalm of makreel op de barbecue.

Gebotteld op het domein - Bewaartijd: 2 tot 3 jaar - Schenktemperatuur: 6-8°C - 75 cl

Adobe Stock_71278256.min

Hoe herken je een goede wijn bij het proeven?

Alles begint met de ogen. Heeft de wijn een intense, glanzende kleur? Veel kans dat hij van goede kwaliteit is. Als het rood naar rood-oranje neigt, heb je te maken met een oudere wijn. Een jonge wijn heeft een eerder paarsachtige kleur. Oudere witte wijnen gaan meer in de richting van goudgeel.

Een wijn degusteer je vervolgens met de neus. Kruidig, floraal, fruitig, … de vele aroma’s komen het beste vrij nadat je de wijn hebt gewalst. Een tip: snuif de geur een eerste keer op vóór het walsen. Als je geen aroma’s ruikt, is de wijn wellicht ‘gesloten’ en moet hij even verluchten.

Dan komt de smaak. De wijn mag niet worden overheerst door alcohol of suiker, zodat hij een zekere frisheid behoudt. Smaakt hij niet overmatig zoet of zuur, dan is hij klaar om te drinken. Nog een aanwijzing is de lengte in de mond. Hoe langer de aroma’s blijven hangen, hoe beter de kwaliteit. Voor witte wijn bestaan er verschillende stijlen, ingedeeld volgens de hoeveelheid suikers: droog, halfdroog, halfzoet, zoet en likoreus. Ga altijd voor evenwicht tussen suiker en aciditeit: geen van beide mag overheersen.

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek