
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 400 g tarwebloem
- 200 g lauw water
- 20 g blonde rietsuiker
- 65 g droge gist
- 1 snuifje zout
- 1 el olijfolie
- bakpapier
- stoomkoker
Voorbereiding
- Voor de gua bao’s meng je het lauwe water (30°C) met de suiker en de gist. Laat 10 minuten rusten, tot het mengsel begint te bruisen en te schuimen.
- Doe in de mengkom van een robot achtereenvolgens het zout, de bloem en de olijfolie. Giet er bereiding van water en gist over en meng op lage snelheid. Verhoog de snelheid een beetje van zodra het mengsel homogeen is en laat 10 minuten kneden.
- Maak een bol van het deeg en laat 1u30 rusten in een slakom afgedekt met een handdoek. Het volume zal verdubbelen.
- Snij ondertussen 16 vierkantjes van 12 op 12 cm.
- Verdeel na 1u30 het deeg in 8 gelijke delen en rol ze tot balletjes. Rol met een deegrol elk balletje in een ovale vorm uit op een onbebloemd werkblad.
- Leg een vierkantje bakpapier – langs beide zijden lichtjes ingeolied – op de helft van het ovaal en plooi er de andere helft van het deeg over. Leg het deeg mooi in het midden van een ander vierkantje bakpapier en leg het op een bakplaat. Herhaal de handeling met de andere deegballetjes. Dek de plaat af met cellofaanpapier of met een handdoek en laat het deeg nog eens 30 minuten rijzen.
- Om de gua bao’s te koken, breng je een grote kom water aan de kook. Leg de gua bao’s in een stoommand (zonder contact met het water) en kook 12 minuten op een matig vuur. Til het deksel regelmatig op om de stoom te laten ontsnappen.
- Open de gekookte gua bao’s en verwijder het bakpapier. Garneer met rauwkost en gekonfijt vlees. Laat het smaken!
- Goed om weten Gua bao’s moet je kort na het koken consumeren. Ze niet echt aangenaam wanneer je ze opwarmt. Ideaal is dat ze nog een beetje warm of lauw zijn.
Smakelijk!