recette Falafels

Falafels

  • Moeilijkheid Zeer eenvoudig
  • Voor 6 personen
  • Voorbereiding 80 min
  • Thema HOOFDGERECHTEN
  • Seizoen

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 500 g droge kikkererwten, de dag voordien geweekt (of uit blik, afgespoeld en uitgelekt)
  • 4 teentjes look
  • ½ ui
  • 1 kl dubbelkoolzure soda
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • 1 bos peterselie, koriander en munt
  • 2 kl komijn
  • 2 kl korianderpoeder
  • ½ kl paprika
  • 1 snuifje cayennepeper
  • peper en zout
  • frituurolie

Voorbereiding

  • Laat de dag voordien de kikkererwten weken in water. Dek zorgvuldig af.
  • Laat de volgende dag de kikkererwten uitlekken en spoel ze af. Dep goed droog met absorberend papier.
  • Doe de kikkererwten in een keukenrobot. Voeg de ui en de teentjes look toe en vervolgens zout, peper, de komijn, de paprika, het korianderpoeder, de cayennepeper en de dubbelkoolzure soda. Eindig met de blaadjes koriander, peterselie en munt.
  • Mix in korte beurten. Veeg de wanden schoon en mix opnieuw tot je een textuur bekomt die niet te fijn en niet te dik is. Het mengsel moet vast zijn.
  • Doe de bereiding in een kom. Verwijder indien nodig grote stukken kikkererwten. Dek de kom af met vershoudfolie en plaats een uur in de koelkast.
  • Verwarm de olie in een braadpan op een zacht vuur (of in een friteuse).
  • Rol balletjes (met vochtige handen, zodat het deeg er niet aan blijft kleven) en leg ze in de warme olie. Draai om zodra ze aan één kant goudbruin zijn.
  • Snij de falafels in twee. Serveer in voorverwarmde pitabroodjes gegarneerd met sla, partjes tomaat, schijfjes rode ui en kebabsaus.
  • Wist je dit al? Falafel is een oud gerecht uit Egypte. Er bestaat een theorie dat de oorsprong ervan teruggaat tot de Egyptische christenen. Omdat ze geen vlees mochten eten tijdens de vasten, zouden ze deze bereiding op basis van kikkererwten hebben uitgevonden.

Smakelijk!

Capture

Halloumi

Product van de week

De kaas halloumi is een traditionele mediterrane kaas uit Cyprus.

Het is een kaas op basis van geiten- en schapenmelk. Halverwege tussen mozzarella en feta, hij is bestand tegen hitte en heeft de bijzonderheid dat hij niet smelt bij verhitting.

De kaas is bijzonder gezouten, maar het is mogelijk om hem te ontzilten vooraleer hem te bereiden door hem enkele uren in koud te laten weken en daarna hem uit te lekken.

Hij wordt gegrild, in plakjes of in blokjes gesneden, voor een milde en geurige smaak en past uitstekend bij elk recept: gegrild in een pan, of zal waterkerssoep, gestoomde groene groenten of een seizoenssalade verfijnen.


Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek