recette Fazant op Brabantse wijze

Fazant op Brabantse wijze

  • Moeilijkheid Zeer eenvoudig
  • Voor 4 personen
  • Voorbereiding 120 min
  • Thema HOOFDGERECHTEN
  • Seizoen Herfst

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 schoongemaakte fazant
  • 200 g spekblokjes
  • 1 kg witloof
  • 4 sjalotten
  • 500 ml bruin bier (type Chimay)
  • 1 grote klont boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 kl maïszetmeel
  • 1 el aalbessengelei
  • 150 ml vloeibare room
  • peper en zout

Voorbereiding

  • Snij grote witloofstronken in twee.
  • Smelt in een stoofpot de boter in de olijfolie en schroei de gebardeerde fazant langs alle zijden aan. Zet weg.
  • Stoof in dezelfde stoofpot de spekblokjes aan, voeg de stronken witloof toe en schik ze op zo’n manier dat ze de bodem bedekken. Zet het vuur lager en bevochtig met bier. Leg de fazant op het witloof en zorg ervoor dat hij wat in de vloeistof ligt. Dek af en laat 1 uur tot 1u15 stoven. Bevochtig van tijd tot tijd. Kijk af en toe ook het vloeistofpeil na, om te vermijden dat de bodem gaat kleven of aanbakken. Voeg indien nodig wat water toe. Schep op het einde van de kooktijd de fazant en het witloof uit de pot.
  • Hou warm terwijl je de saus maakt. Laat op een zacht vuur de resterende vloeistof inkoken in de stoofpot. Schep er 2 eetlepels uit en los daarin het maïszetmeel op. Voeg, nog altijd op een zacht vuur, de aalbessengelei en het in de jus opgeloste maïszetmeel toe. Laat onder voortdurend roeren met een garde zachtjes indikken. Voeg de room toe wanneer de saus voldoende dik is en verwarm nog één of twee minuten zonder te laten koken.
  • Snij de fazant in stukken. Dien warm op met aardappelpuree of kroketten.

Smakelijk!

Blanquette viande

Kalfsblanquette

Seizoensproducten

Kalfsblanquette is rijk aan textuur en smaak. Je maakt het met minstens twee soorten vlees: vrij vet (schouder of nek) en dooraderd (lap, vangvlees, borst).

Tip: heb je beenderen, doe die dan zeker bij de bouillon. Ze zijn rijk aan collageen en geven je bouillon smaak en textuur.

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek