
Ingrediënten
Voor 10 personen
- 2.5 kg clementines (bio of onbehandeld)
- 1.2 l water
- 2.5 witte rietsuiker
- 12 takjes citroentijm
- 1 glas cognac
- het sap van een citroen
Voorbereiding
- Was de clementines en doe ze in een snelkookpan met het water en de helft van de takjes tijm. Laat 25 minuten koken onder druk (of kook eventueel 1u30 tot 2u in een grote stoofpot, tot het fruit mals is).
- Laat het fruit voldoende afkoelen om ermee te kunnen werken. Neem het uit de pan (hou zeker het water bij!), snij in twee, verwijder het witte gedeelte in het midden en gooi het weg. Haal het vruchtvlees uit met een lepel. Snij de schillen in fijne reepjes.
- Doe het fruit in een grote confituurkom en zet het net onder met het kookwater. Voeg de suiker, het citroensap, de rest van de tijm en de helft van de cognac toe. Breng op een hoog vuur aan de kook terwijl je regelmatig roert met een houten lepel en laat dan nog 4 minuten doorkoken. Je marmelade is stevig genoeg wanneer je er een beetje van op een bord giet en hij bijna onmiddellijk stolt.
- Verwijder de takjes tijm met een tangetje en voeg de rest van de cognac toe. Meng en doe meteen in de pot. Sluit de potten onmiddellijk en draai ze om om te steriliseren. Berg op na volledige afkoeling.
Smakelijk!