recette Mexicaans slaatje

Mexicaans slaatje

  • Moeilijkheid Zeer eenvoudig
  • Voor 4 personen
  • Voorbereiding 70 min
  • Thema HOOFDGERECHTEN
  • Seizoen Zomer

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 blik rode bonen
  • 1 blik zwarte bonen
  • 1 blikje maïs
  • 1 rode paprika
  • 1 avocado
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 6 prunella tomaten
  • 4 takjes koriander, fijngehakt
  • enkele zwarte olijven
  • 1 kleine rode chilipeper, naar smaak
  • Vinaigrette
  • mosterd
  • onbehandelde limoen
  • olijfolie
  • 1 snuifje komijn
  • 1 teentje look, geplet
  • tabasco
  • zwarte peper en zout

Voorbereiding

  • Rasp de zeste van de limoen en pers het sap. Spoel de rode bonen en de maïs af en laat uitlekken. Snij de komkommer in kleine blokjes en snipper de rode ui. Spoel de tomaat en de rode paprika en snij in partjes.
  • Maak de vinaigrette: klop de mosterd en het citroensap stevig met een garde. Voeg geleidelijk de olijfolie toe, tot je een romige vinaigrette bekomt. Voeg daarna de komijn, 1 kl citroenzeste, de geplette look en de tabasco (facultatief) toe. Kruid met peper en zout.
  • Meng in een slakom de bonen, de maïs, de komkommer en de rode ui. Bevochtig met de vinaigrette en meng goed door elkaar. Plaats 1 uur in de koelkast.
  • Voeg net voor het opdienen de in stukjes gesneden avocado en enkele olijven toe. Bestrooi met koriander.
  • Serveer met fijngehakte chilipeper en gegrild rood vlees.

Smakelijk!

Potiron potimarron

Pompoen en potimarron (Red kuri)

Seizoensproducten

Een verschil in grootte!

De pompoen of reuzenpompoen (de grote) en de potimarron of red kuri (de kleine) zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig worden ze gekweekt in alle landen met een warm of gematigd klimaat. Ze zijn caloriearm en een uitstekende bron van bèta-caroteen met antioxiderende werking. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen A, C en K, vezels en mineralen (ijzer, mangaan, koper).
We vinden hun lekkere hazelnootsmaak vooral terug in hartige gerechten (soep, puree, gratin, hartige taart), maar ze zijn ook geschikt voor desserts (taart, cake, wafels, beignets, confituur).
Tip: Gooi de pitjes niet weg. Spoel ze af, blancheer 5 minuten in kokend water en laat uitlekken. Rooster nadien met zout en specerijen in een pan zonder vetstof. Zo krijg je heerlijk verrassende aperitiefnootjes. Ook lekker in een slaatje!

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek