
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 1 kg rijpe tomaten
- ½ komkommer
- 3 lente-uien
- ½ rode paprika
- 1 kleine rode chilipeper
- 2 teentjes look
- 200 ml olijfolie
- 3 el dragonazijn
- 2 takjes verse oregano of tijm
- 250 ml koud water
- Voor de garnituur
- ½ halve rode paprika
- 2 lente-uien
- ½ komkommer
- 2 hardgekookte eieren
- ijsblokjes
- croutons met za’atar*
- zeezout en zwarte peper van de molen
Voorbereiding
- Leg de tomaten 5 minuten in kokend water en schil ze. Snij in partjes en verwijder zoveel mogelijk pitjes. Schil de komkommer en pel de look. Maak de lente-uien en de paprika schoon. Snij de chilipeper in twee en verwijder de zaadjes.
- Doe alle ingrediënten in een keukenrobot en mix tot een gladde soep. Voeg een beetje water toe als de bereiding te dik is. De gazpacho mag niet te vloeibaar zijn, maar ook niet te dik. Kruid met peper en zout. Plaats de gazpacho 2 uur in de koelkast.
- Maak de garnituur: hak de rode paprika, de lente-uien, de komkommer en de hardgekookte eieren fijn. Giet de koude gazpacho in kommetjes, voeg enkele ijsblokjes toe en werk af met de garnituur.
- Voor de croutons: snij enkele sneetjes brood in blokjes van een centimeter. Verwarm enkele eetlepels olijfolie in een braadpan. Bak de croutons op een zacht vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn. Bestrooi met za’atar.
- *Za’atar is een traditionele mengeling van specerijen en kruiden uit het Midden-Oosten. Deze heerlijk zachte en geparfumeerde mix bestaat uit tijm, sesamzaad en sumak.
Smakelijk!