recette Mini-kroketten, maxi-garnalen door Loïc Van Impe

Mini-kroketten, maxi-garnalen door Loïc Van Impe

  • Moeilijkheid Eenvoudig
  • Voor 4 personen
  • Voorbereiding 110 min
  • Thema VOORGERECHTEN
  • Seizoen

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kg ongepelde grijze garnalen
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 300 g bloem
  • 200 g panko of paneermeel
  • 3 eieren
  • 100 g boter
  • 3 l frituurolie
  • 1 takje selder
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 bos peterselie
  • 2 citroenen
  • 1 kl tomatenpuree
  • 1 scheut cognac
  • 1 klontje boter
  • peper en zout

Voorbereiding

  • Zet een tof muziekje op of nodig een babbelaar ui die heel wat te vertellen heeft. Veel moed! Pel de grijze garnalen, hou de pantsers bij voor de garnalenbisque en plaats de gepelde garnalen tijdens de rest van de voorbereiding in de diepvries (handige tip!).
  • Verwarm een klontje boter in een steelpan op een hoog vuur. Bak de pantsers stevig aan om braadsappen in de pan te bekomen.
  • Snij ondertussen de wortel, de ui en de selder in blokjes. Doe bij in de steelpan, samen met de laurier, de tijm en de tomatenpuree. Stoof kort aan en flambeer met de cognac. Zet onder water en kruid met peper en zout. Laat 20 minuten trekken op een zacht vuur.
  • Zet de drie onderdelen voor het paneren van de kroketten klaar: doe in een eerste kom 200 g bloem, in een tweede de geklopte eieren en in een derde het paneermeel.
  • Zeef de bisque en hou het goddelijke elixir bij. Spoel de steelpan uit, smelt er een klontje boter in en voeg 100 g bloem toe om een roux te maken. Bak 2 minuten op een matig vuur om de smaak van de rauwe bloem weg te werken. Hou de helft van de roux bij om indien nodig de vulling wat meer te binden.
  • Bind de bisque van grijze garnalen in de pan met de roux. De massa moet goed vast zijn, te vergelijken met de dikvloeibaarheid binnenin een gebakken kroket. Voeg wat van de bijgehouden roux toe als de vulling niet stevig genoeg is. Neem van het vuur en voeg de ijskoude garnalen uit de diepvries toe. Door het temperatuurverschil koelt het mengsel wat sneller af. Smeer de lauwe vulling uit in een fijne laag om het afkoelen nog te versnellen. Plaats in de diepvries tot de vulling volledig koud is en opstijft (ongeveer 20 minuten).
  • Rol nootjes van de vulling en paneer ze in de drie kommetjes: eerst de bloem, dan de eieren en ten slotte het paneermeel. Bak de kroketten 3 à 4 minuten op 180°C. Laat uitlekken en werk af met een snuifje zout. Serveer met een beetje gefrituurde peterselie en een schijfje citroen. Een echte Belgische klassieker… smakelijk!

Smakelijk!

Blanquette viande

Kalfsblanquette

Seizoensproducten

Kalfsblanquette is rijk aan textuur en smaak. Je maakt het met minstens twee soorten vlees: vrij vet (schouder of nek) en dooraderd (lap, vangvlees, borst).

Tip: heb je beenderen, doe die dan zeker bij de bouillon. Ze zijn rijk aan collageen en geven je bouillon smaak en textuur.

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek