recette Pavlova met crème van hazelnoot en ricotta, gepocheerde appel door Meggan Verschoore

Pavlova met crème van hazelnoot en ricotta, gepocheerde appel door Meggan Verschoore

  • Moeilijkheid Eenvoudig
  • Voor 12 personen
  • Voorbereiding 120 min
  • Thema DESSERTS
  • Seizoen Herfst

Ingrediënten

Voor 12 personen

  • Voor de meringues
  • 4 eiwitten
  • 250 g bloemsuiker om te zeven
  • 3 kl maïszetmeel
  • 1 kl vanille-extract
  • 2 el cider- of appelazijn
  • 1 snuifje zout
  • Voor de appelen in siroop
  • 3 of 4 appelen
  • 6 el rietsuiker
  • 1 vanillestokje
  • Voor de hazelnootcrème
  • 200 g ricotta
  • 100 g de hazelnoten

Voorbereiding

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 150°C.
  • Klop de eiwitten met een snuifje zout stijf. Voeg beetje bij beetje de gezeefde bloemsuiker toe, tot je een stevig, glad en glanzend mengsel krijgt. Voeg het maïszetmeel, de ciderazijn en het vanille-extract toe.
  • Doe het mengsel in een spuitzak met een gekartelde of ronde spuitmond en maak “nestjes” van ongeveer 7-8 cm diameter op een bakplaat met bakpapier.
  • Plaats in de oven, verlaag de temperatuur tot 120°C en laat 1u10 bakken. Zet na de baktijd de ovendeur een klein beetje open (je kan een houten lepel gebruiken om te vermijden dat de deur zou dichtvallen) en laat afkoelen in de uitgeschakelde oven.
  • Schil de appelen en verwijder het klokhuis. Snij in vier partjes. Doe water en de suiker in een kookpot. Snij het vanillestokje open in de lengterichting, verwijder de zaadjes en doe ze in het water (hou de stokjes bij om ze in een pot suiker te steken en zo vanillesuiker te maken). Verwarm de kookpot. Voeg de appelen toe zodra het water kookt, dek af en laat 10 minuten koken.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de hazelnoten een tiental minuten roosteren. Laat afkoelen en pel*. Mix de gepelde hazelnoten. Dat duurt even, omdat de olie in de hazelnoten moet vrijkomen.
  • Eerst zal je een poeder bekomen. Hoe langer je mixt, hoe meer het poeder zal indikken. Stilaan vormt zich een brij. Blijf mixen, maar pauzeer soms even om je mixer te sparen en te vermijden dat hij oververhit raakt. Mix tot je een vrij vloeibare, olieachtige en homogene massa bekomt. Meng in een kom de ricotta met een beetje hazelnootpuree. Voeg een scheutje suikersiroop van de appelen toe. Meng tot een gladde puree.
  • Dresseer de pavlova’s: doe een royale lepel hazelnootpuree in het nestje, voeg een partje appel toe en decoreer eventueel met wat geplette hazelnoten.
  • *Tip: leg de hazelnoten op een schone droge doek en knoop dicht. Wrijf de hazelnoten tussen de doek heen en weer om de schil te verwijderen.

Smakelijk!

Capture

Halloumi

Product van de week

De kaas halloumi is een traditionele mediterrane kaas uit Cyprus.

Het is een kaas op basis van geiten- en schapenmelk. Halverwege tussen mozzarella en feta, hij is bestand tegen hitte en heeft de bijzonderheid dat hij niet smelt bij verhitting.

De kaas is bijzonder gezouten, maar het is mogelijk om hem te ontzilten vooraleer hem te bereiden door hem enkele uren in koud te laten weken en daarna hem uit te lekken.

Hij wordt gegrild, in plakjes of in blokjes gesneden, voor een milde en geurige smaak en past uitstekend bij elk recept: gegrild in een pan, of zal waterkerssoep, gestoomde groene groenten of een seizoenssalade verfijnen.


Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek