recette Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

  • Moeilijkheid Zeer eenvoudig
  • Voor 4 personen
  • Voorbereiding 55 min
  • Thema HOOFDGERECHTEN
  • Seizoen

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 700 g aardappelen
  • 300 g bloem
  • 125 ml lauw water
  • 300 g verse kaas type ricotta
  • 2 el zure room
  • 1 ei
  • 1 grote ui
  • 2 el boter
  • peper en zout
  • enkele stengels bieslook
  • 1 snuifje zout
  • 1 el zonnebloemolie

Voorbereiding

  • Schil en kook de aardappelen.
  • Het deeg: meng in een slakom de bloem met het zout. Maak een kuiltje en doe daarin het lichtjes losgeklopte ei. Bewerk het deeg terwijl je beetje bij beetje het lauwe water toevoegt. Giet er ten slotte de olie bij. Meng.
  • Kneed het deeg een tiental minuten op het werkblad: duw het naar voren en plooi het terug naar achteren, tot het mooi soepel is. Maak een bol en laat 15 minuten rusten onder een schone doek.
  • Kleur ondertussen de gesnipperde ui aan in 1 el boter. Draai de aardappelen door de groentemolen en meng ze met de verse kaas en de room. Voeg de ui toe, kruid met peper en zout en meng tot je een romige bereiding bekomt.
  • Rol een derde van het deeg uit met een dikte van ongeveer 2 mm. Duw cirkels uit het deeg met een glas van 5 cm diameter. Doe op elke cirkel een beetje vulling, plooi in twee en knijp de rand dicht zodat de pierogi niet opengaan tijdens het bakken. Herhaal de handeling met de rest van het deeg.
  • Breng een grote pot licht gezouten water aan de kook. Doe er een derde van de pierogi in, roer zachtjes en laat ongeveer 3 minuten koken onder deksel (tot ze naar de oppervlakte komen). Neem uit het water met een schuimspaan en hou warm.
  • Schik voor het opdienen de pierogi op de borden met een klontje boter. Werk af met vers gehakte bieslook en een lepel slagroom (facultatief).

Smakelijk!

Potiron potimarron

Pompoen en potimarron (Red kuri)

Seizoensproducten

Een verschil in grootte!

De pompoen of reuzenpompoen (de grote) en de potimarron of red kuri (de kleine) zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig worden ze gekweekt in alle landen met een warm of gematigd klimaat. Ze zijn caloriearm en een uitstekende bron van bèta-caroteen met antioxiderende werking. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen A, C en K, vezels en mineralen (ijzer, mangaan, koper).
We vinden hun lekkere hazelnootsmaak vooral terug in hartige gerechten (soep, puree, gratin, hartige taart), maar ze zijn ook geschikt voor desserts (taart, cake, wafels, beignets, confituur).
Tip: Gooi de pitjes niet weg. Spoel ze af, blancheer 5 minuten in kokend water en laat uitlekken. Rooster nadien met zout en specerijen in een pan zonder vetstof. Zo krijg je heerlijk verrassende aperitiefnootjes. Ook lekker in een slaatje!

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek