
Ingrediënten
Voor 6 personen
- 1 pak zand- of kruimeldeeg
- 500 g ontpitte pruimen
- 12 speculoosjes
- 15 g boter
- 50 g koude boter
- 20 g bruine suiker
- 1 el bruine suiker
- 75 g bloem
Voorbereiding
- Bak in een taartvorm het deeg blind gedurende 10 minuten op 200°C.
- Was en ontpit de pruimen en snij ze in partjes. Laat ongeveer 15 minuten (10 minuten als ze zeer rijp zijn) compoteren in een antikleefpan met de boter een eetlepel bruine suiker.
- Doe ondertussen de speculoos in een diepvrieszakje. Sluit het af en plet de koekjes grof met een deegrol. Doe de bloem, de 20 g bruine suiker en de helft van de geplette speculoos in een slakom en meng. Voeg de in blokjes gesneden koude boter toe en kneed ze met de vingertoppen in het mengsel tot je een korrelige substantie bekomt.
- Verlaag de oventemperatuur tot 180°C.
- Doe 2 eetlepels van de overblijvende speculoos in de taartvorm en strijk daarover de gecompoteerde pruimen uit. Doe nog twee eetlepels speculoos over de pruimen en bestrooi royaal met crumbledeeg. Plaats 30 minuten in de oven, tot de crumble bruin begint te worden.
- Dien lauw op, met een bolletje vanille-ijs voor de echte lekkerbekken.
Smakelijk!