recette Risotto van groene asperges

Risotto van groene asperges

  • Moeilijkheid Zeer eenvoudig
  • Voor 4 personen
  • Voorbereiding 45 min
  • Thema HOOFDGERECHTEN
  • Seizoen Lente

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kg groene asperges
  • 500 ml kippenbouillon
  • 500 ml groentebouillon
  • 4 el olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 350 g risottorijst (arborio, vialone nano of carnaroli)
  • 75 g parmezaan
  • 3 el room

Voorbereiding

  • Spoel de asperges en snij de vezelige onderkant weg. Snij de stengels van de punten. Kook de stengels 8 minuten in kokend water, tot ze mals zijn. Laat uitlekken en mix 1 minuut met de kippen- en groentebouillon. Doe in een kookpot, breng aan de kook en laat zachtjes zieden.a
  • Kook de aspergepunten 1 minuut in kokend water. Laat uitlekken en hou even onder koud water om de garing te stoppen.
  • Stoof in een grote sauteerpan de ui op een zacht vuur in de hete olijfolie, zonder te laten kleuren. Voeg de rijst toe en zet het vuur lager. Kruid en roer om alle rijst goed te omhullen. Giet er een pollepel warme bouillon bij en laat onder voortdurend roeren koken op een matig vuur. Wanneer de bouillon geabsorbeerd is, giet je er een nieuwe pollepel bij. Blijf dit doen tot alle bouillon is opgenomen en de rijst al dente is gekookt.
  • Rasp de parmezaan en voeg hem samen met de room toe aan de risotto. Leg er de aspergepunten bij en meng voorzichtig. Breng op smaak en dien warm op.

Smakelijk!

Potiron potimarron

Pompoen en potimarron (Red kuri)

Seizoensproducten

Een verschil in grootte!

De pompoen of reuzenpompoen (de grote) en de potimarron of red kuri (de kleine) zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig worden ze gekweekt in alle landen met een warm of gematigd klimaat. Ze zijn caloriearm en een uitstekende bron van bèta-caroteen met antioxiderende werking. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen A, C en K, vezels en mineralen (ijzer, mangaan, koper).
We vinden hun lekkere hazelnootsmaak vooral terug in hartige gerechten (soep, puree, gratin, hartige taart), maar ze zijn ook geschikt voor desserts (taart, cake, wafels, beignets, confituur).
Tip: Gooi de pitjes niet weg. Spoel ze af, blancheer 5 minuten in kokend water en laat uitlekken. Rooster nadien met zout en specerijen in een pan zonder vetstof. Zo krijg je heerlijk verrassende aperitiefnootjes. Ook lekker in een slaatje!

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek