
Ingrediënten
Voor 6 personen
- 2 kg rundskarbonaden
- 250 g fijne sneetjes spek
- 2 grote uien
- 6 sjalotten
- 1 teentje look
- 2 grote wortelen
- ½ selderstengel
- 1 kruidentuiltje (tijm, peterselie, laurier)
- 100 ml cognac
- 200 ml rundsbouillon
- 300 ml krachtige rode wijn
- 70 g boter
- peper en zout
Voorbereiding
- Schil de uien en de sjalotten en snij ze in 4. Schil en plet de look. Schil de wortelen, verwijder de vezels van de selderstengel en snij in schijfjes. Bind het kruidentuiltje.
- Kruid het vlees. Verwarm de oven voor op 170°.
- Doe 40 g boter in een grote stoofpot en stoof de uien, de sjalotten, de look en de groenten ongeveer 5 min. aan. Neem uit de pot en zet weg.
- Smelt de rest van de boter in de stoofpot en kleur op een hoog vuur het vlees langs alle zijden aan. Neem uit de pot en zet weg.
- Bedek de bodem en de wanden van de stoofpot met twee derde van de sneetjes spek. Leg het vlees in het midden met de groenten errond, voeg het kruidentuiltje toe en giet er de cognac bij. Dek af met de rest van het spek en bevochtig met de helft van de bouillon en van de wijn. Dek de pot af met een vel bakpapier en zet er het deksel op. Laat 45 min. sudderen op een zacht vuur en voeg dan de rest van de wijn en de bouillon toe. Dek opnieuw af (nog steeds met bakpapier) en plaats ongeveer 2 uur in de oven. Verwijder het vet.
- Dien het vlees en de groenten op met gegratineerde of natuuraardappelen.
Smakelijk!