recette Sint-Jakobsnoten met citrusvruchtenboter op pastinaakpuree

Sint-Jakobsnoten met citrusvruchtenboter op pastinaakpuree

  • Moeilijkheid Eenvoudig
  • Voor 4 personen
  • Voorbereiding 55 min
  • Thema HOOFDGERECHTEN
  • Seizoen Herfst

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 16 sint-jakobsnoten
  • 80 g geklaarde boter
  • 2 bio sinaasappelen
  • 2 g peper van Phu Quoc*
  • zout
  • Citrusvruchtenboter
  • 2 bio sinaasappelen
  • 1 bio limoen
  • 1 bio citroen
  • 150 g koude boter
  • Pastinaakpuree
  • 275 g pastinaak
  • 275 g bloemige aardappelen Bintje
  • 60 g boter
  • 200 ml volle melk
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Voorbereiding

  • Snij de sinaasappelen ‘à vif’ (tot op het vruchtvlees) en zet weg.
  • Was en schil de pastinaak en de aardappelen. Snij in kleine blokjes en spoel af onder de kraan.
  • Doe de groenten in een kookpot en zet ze onder water. Kruid met zout, breng aan de kook en laat nog ongeveer 15 minuten koken op een zacht vuur.
  • Maak ondertussen de citrusvruchtenboter. Schil en pers de sinaasappelen, de limoen en de citroen. Laat het sap met de zestes inkoken in een kookpot. Filter, voeg beetje bij beetje stukjes boter toe en klop met een garde. Zet weg en hou warm.
  • Giet de pastinaak en de aardappelen af. Plet samen met de melk met een pureestamper tot je de gewenste consistentie bekomt. Kruid naar eigen smaak met peper en nootmuskaat. Voeg ten slotte een klontje boter toe, meng, zet weg en hou warm.
  • Bak de sint-jakobsnoten enkele minuten aan beide zijden in een beetje boter. Kruid met peper en zout.
  • Doe de pastinaakpuree op voorverwarmde borden en schik er de sint-jakobsnoten op. Nappeer met citrusvruchtenboter en verdeel er het vruchtvlees van de sinaasappelen over. Breng op smaak met de geplette peper van Phu Quoc. Dien meteen op.
  • *of eventueel zwarte peper

Smakelijk!

Grenade

Granaatappel

Seizoensproducten

Granaatappel is een heerlijke exotische fruitsoort, verdeeld in verschillende vakjes die kleine pitjes bevatten (+/- 400 per vrucht).

Door zijn zoete en tegelijk friszure smaak is granaatappel uitstekend geschikt als decoratie in ijs en fruitsla. Daarnaast geven de schitterende robijnrode pitten ook een mooie en smakelijke toets aan gemengde slaatjes. Heel trendy: pers het sap van een granaatappel met een citruspers en drink het natuur of gebruik het in een milkshake of smoothie.
Bewaring: 1 tot 2 weken te bewaren op kamertemperatuur.
Bij een goede granaatappel is de schil donkerrood tot bijna kastanjekleurig, maar zonder bruine vlekken. Kleine granaatappels zijn droog en oneetbaar. Hoe zwaarder het fruit, hoe meer vruchtvlees het bevat. Een rijpe granaatappel is te herkennen aan het metaalachtige geluid dat je hoort wanneer je erop tikt.

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek