recette Sint-jakobsnoten, sinaasappelsaus en gekonfijt witloof

Sint-jakobsnoten, sinaasappelsaus en gekonfijt witloof

  • Moeilijkheid Eenvoudig
  • Voor 4 personen
  • Voorbereiding 60 min
  • Thema HOOFDGERECHTEN
  • Seizoen Feest

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 16 sint-jakobsnoten
  • 1 kg witloof
  • 1 el suiker
  • Saus
  • het sap van 3 sinaasappelen
  • 1 el suiker
  • 1 kl komijn
  • 1 el sojasaus
  • 2 el sherryazijn
  • boter
  • olie
  • peper en zout

Voorbereiding

  • Snij de onderzijde van het witloof en snij de stronken door in de lengterichting. Was en kook in de stoomkoker (of eventueel in een stoommandje), tot het witloof nog licht knapperig is.
  • Smelt een mengeling van boter en olijfolie in een braadpan. Bestrooi het witloof met een eetlepel suiker en kleur het aan. Kruid met zout. Wacht tot al het vocht is verdampt, neem de pan van het vuur en hou warm.
  • Meng in het kookpot het sinaasappelsap, de suiker, de azijn, de komijn en de sojasaus. Laat ongeveer 15 min. inkoken.
  • Dep de sint-jakobsnoten zorgvuldig droog en kruid met peper en zout.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een braadpan op een hoog vuur. Leg er de sint-jakobsnoten een minuut in zonder te roeren, tot ze een licht korstje krijgen. Zet het vuur lager en draai ze één voor één om.
  • Voeg een flinke klont boter toe. Laat nog een minuut verder bakken, terwijl je de sint-jakobsnoten onophoudelijk bedruipt met gesmolten boter.
  • Doe het gekonfijte witloof op warme borden. Leg er de sint-jakobsnoten op en overgiet met sinaasappelsaus. Dien meteen op.

Smakelijk!

Boerenworst

Product van de week

We kiezen de boerenworst vanwege zijn zachtheid en sappigheid. Het is een klassieker uit onze Belgische keuken. Hij is grof gehakt met zijn varkens- en rundvlees en vergezelt alles waar we zin in hebben.

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek