recette Slaatje van gegrilde groenten op z'n Italiaans

Slaatje van gegrilde groenten op z'n Italiaans

  • Moeilijkheid Zeer eenvoudig
  • Voor 6 personen
  • Voorbereiding 30 min
  • Thema HOOFDGERECHTEN
  • Seizoen Zomer

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 4 lange en fijne aubergines
  • 4 courgettes
  • 4 tomaten type Roma
  • 1 kleine rode paprika
  • 1 kleine groene paprika
  • 1 kleine gele paprika
  • 60 ml olijfollie
  • 2 teentjes look
  • Saus
  • 60 ml extra zuivere olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 teentje look, geplet
  • 3 el peterselie, fijngehakt
  • ¼ kl suiker

Voorbereiding

  • Snij de aubergines en de courgettes diagonaal in schijfjes van 1 cm dik.
  • Snij de tomaten overlangs in twee en snij de paprika’s in staafjes. Doe alle groenten in een slakom en voeg de olijfolie en de in twee gesneden teentjes look toe. Meng goed door elkaar.
  • Verwarm een grill en smeer in met olie.
  • Bak de aubergines en de courgettes 2 tot 4 minuten langs elke zijde. Leg op een dienschotel. Bak de tomaten en de paprika’s 1 tot 2 minuten langs elke zijde, tot het vel van de paprika’s loskomt en je een zoete geur waarneemt. Leg bij de aubergines en de courgettes op de dienschotel en laat afkoelen.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus. Breng op smaak. Doe de saus over de groenten en roer voorzichtig. Serveer op kamertemperatuur.

Smakelijk!

Potiron potimarron

Pompoen en potimarron (Red kuri)

Seizoensproducten

Een verschil in grootte!

De pompoen of reuzenpompoen (de grote) en de potimarron of red kuri (de kleine) zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig worden ze gekweekt in alle landen met een warm of gematigd klimaat. Ze zijn caloriearm en een uitstekende bron van bèta-caroteen met antioxiderende werking. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen A, C en K, vezels en mineralen (ijzer, mangaan, koper).
We vinden hun lekkere hazelnootsmaak vooral terug in hartige gerechten (soep, puree, gratin, hartige taart), maar ze zijn ook geschikt voor desserts (taart, cake, wafels, beignets, confituur).
Tip: Gooi de pitjes niet weg. Spoel ze af, blancheer 5 minuten in kokend water en laat uitlekken. Rooster nadien met zout en specerijen in een pan zonder vetstof. Zo krijg je heerlijk verrassende aperitiefnootjes. Ook lekker in een slaatje!

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek