
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 600 g lamsschouder zonder been
- 1 venkelknol
- 1 ui
- 3 teentjes look
- 1 wortel
- 260 g tomaten in blokjes
- 310 ml vleesbouillon
- 12 zwarte olijven
- 2 el amandelen
- 30 g rozijnen
- 20 g boter
- 1 ½ el olijfolie
- ¼ kl komijnpoeder
- ¼ kl curry
- ¼ kl ras el hanout
- 2 laurierblaadjes
- 3 el fijngehakte verse koriander
- 3 el citroensap
- 200 g volkoren couscous
- tajine*
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Laat de rozijnen weken in een kop water. Snipper de ui en de look, snij de venkel fijn en de wortel in kleine blokjes. Snij het lamsvlees in blokjes van 3-4 cm.
- Verwarm de olie in een braadpan op een hoog vuur. Schroei de stukken lamsvlees 8 tot 10 minuten aan. Draai regelmatig om tot ze aan alle zijden mooi goudbruin zijn. Kruid met peper en zout. Doe samen met de braadjus in de tajine. Zet weg.
- Doe de boter in dezelfde pan en stoof de ui, de look en de venkel 2 à 3 minuten aan op een matig vuur. Voeg de wortel en de tomaten in blokjes toe. Laat 5 minuten bakken.
- Doe de groenten bij het lamsvlees in de tajine. Voeg de uitgeknepen rozijnen, de olijven, de hele amandelen, de koriander, de laurier en de specerijen toe. Giet er de warme bouillon bij. Plaats 40 minuten met deksel in de oven, en daarna nog 15 minuten zonder deksel om het vocht te laten verdampen. Bevochtig met citroensap en breng op smaak.
- Kook de couscous wanneer alles klaar is om op te dienen. Serveer op de tajineschaal, met de couscous als bijgerecht.
- * Heb je geen tajine (de traditionele schaal met het opmerkelijke conische deksel), dan kan je een stoofpot of gelijk welke andere ovenschaal gebruiken, op voorwaarde dat die voldoende diep is en het deksel zo goed als hermetisch afsluit.
Smakelijk!