recette Varkensgebraad in de stoofpot met zomers slaatje

Varkensgebraad in de stoofpot met zomers slaatje

  • Moeilijkheid Zeer eenvoudig
  • Voor 4 personen
  • Voorbereiding 90 min
  • Thema HOOFDGERECHTEN
  • Seizoen Lente

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 700 g varkensgebraad
  • 20 g boter
  • 4 teentjes look
  • 2 sjalotten
  • tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 200 ml witte wijn
  • 1 zure appel (type Granny Smith)
  • 2 kleine venkelknollen
  • 1 rode ui
  • 1 handvol spinaziescheuten
  • 1 handvol rucola
  • 2 el olijfolie
  • 1 el koolzaadolie
  • 1 el ciderazijn
  • 1 kl mosterd
  • een dozijn walnoten
  • peper van de molen en zout

Voorbereiding

  • Smelt de boter in een gietijzeren stoofpot en kleur daarin de fijngesneden sjalotten aan. Voeg het vlees toe en bak het aan. Voeg vervolgens de look toe en kruid met peper en zout. Giet er de wijn bij, doe de laurier in de pot en bestrooi met tijm. Voeg 33 cl water toe en laat ongeveer 1u15 pruttelen op een zacht vuur. Draai het vlees regelmatig om.
  • Spoel ondertussen de appel en de venkel. Verwijder het klokhuis uit de appel en snij in fijne plakjes. Snij de venkelknollen in fijne schijfjes. Hou enkele pluimpjes van de stengels bij. Was de rucola en de spinaziescheuten en zwier droog.
  • Doe de twee soorten olie en de azijn in een slakom. Voeg de mosterd toe en kruid met peper en zout. Klop stevig met een vork tot je een vinaigrette bekomt. Voeg de schijfjes appel en venkel, de rucola en de spinaziescheuten toe. Meng, bestrooi met walnoten en venkelpluimpjes en dien meteen op.
  • Snij het gebraad net voor het opdienen in fijne plakjes en garneer met het slaatje.

Smakelijk!

Potiron potimarron

Pompoen en potimarron (Red kuri)

Seizoensproducten

Een verschil in grootte!

De pompoen of reuzenpompoen (de grote) en de potimarron of red kuri (de kleine) zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig worden ze gekweekt in alle landen met een warm of gematigd klimaat. Ze zijn caloriearm en een uitstekende bron van bèta-caroteen met antioxiderende werking. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen A, C en K, vezels en mineralen (ijzer, mangaan, koper).
We vinden hun lekkere hazelnootsmaak vooral terug in hartige gerechten (soep, puree, gratin, hartige taart), maar ze zijn ook geschikt voor desserts (taart, cake, wafels, beignets, confituur).
Tip: Gooi de pitjes niet weg. Spoel ze af, blancheer 5 minuten in kokend water en laat uitlekken. Rooster nadien met zout en specerijen in een pan zonder vetstof. Zo krijg je heerlijk verrassende aperitiefnootjes. Ook lekker in een slaatje!

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek