recette Varkensfilet met mosterd en gestoofd witloof met honing en spekblokjes

Varkensfilet met mosterd en gestoofd witloof met honing en spekblokjes

  • Moeilijkheid Zeer eenvoudig
  • Voor 4 personen
  • Voorbereiding 50 min
  • Thema HOOFDGERECHTEN
  • Seizoen Herfst

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 800 g varkensfilet
  • 100 g spekblokjes
  • 8 stronken witloof
  • 6 el zure room
  • 2 el olijfolie
  • het sap van 1/2 citroen
  • 2 el mosterd
  • 2 el mosterd op oude wijze
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 kl honing
  • 1 takje tijm
  • ½ blokje rundsbouillon
  • sla

Voorbereiding

  • Verwarm de olijfolie in een gietijzeren stoofpot. Leg er de varkensfilet in en bak op een hoog vuur 3 minuten aan langs één zijde en 2 minuten langs de andere zijde. Zet het vuur lager. Kruid met peper en zout en voeg een glas water toe. Dek af en laat 40 minuten stoven op een zacht vuur. Draai om na de helft van de tijd. Voeg tijdens het stoven een beetje water toe indien nodig.
  • Maak ondertussen het witloof schoon. Verwijder de harde onderkant en snij in twee in de lengterichting. Kleur in een stoofpot 5 minuten aan in de olie, samen met de spekblokjes. Voeg 25 cl water, 1/2 bouillonblokje, de tijm en de honing toe. Kruid met peper en zout. Dek af en laat 15 minuten sudderen op een zacht vuur. Laat nadien nog 5 minuten koken zonder deksel, tot al het vocht is verdampt. Zet weg en hou warm.
  • Neem na het stoven de varkensfilet uit de pot, leg het in een diepe schaal en dek af met aluminiumfolie.
  • Voeg aan het overblijvende vocht in de stoofpot het citroensap toe en verwarm op een matig vuur. Roer er de twee soorten mosterd door en meng met de garde om ze op te lossen in de saus. Voeg de room toe en meng opnieuw met de garde. Laat 2 tot 3 minuten opwarmen en neem van het vuur.
  • Snij de varkensfilet in plakjes, schik ze op een schotel en nappeer met de mosterdsaus. Serveer met het gestoofde witloof, een slaatje met vinaigrette en natuuraardappelen.

Smakelijk!

Capture

Halloumi

Product van de week

De kaas halloumi is een traditionele mediterrane kaas uit Cyprus.

Het is een kaas op basis van geiten- en schapenmelk. Halverwege tussen mozzarella en feta, hij is bestand tegen hitte en heeft de bijzonderheid dat hij niet smelt bij verhitting.

De kaas is bijzonder gezouten, maar het is mogelijk om hem te ontzilten vooraleer hem te bereiden door hem enkele uren in koud te laten weken en daarna hem uit te lekken.

Hij wordt gegrild, in plakjes of in blokjes gesneden, voor een milde en geurige smaak en past uitstekend bij elk recept: gegrild in een pan, of zal waterkerssoep, gestoomde groene groenten of een seizoenssalade verfijnen.


Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek