recette Varkensmedaillons met gekaramelliseerde appelen

Varkensmedaillons met gekaramelliseerde appelen

  • Moeilijkheid Zeer eenvoudig
  • Voor 4 personen
  • Voorbereiding 760 min
  • Thema HOOFDGERECHTEN
  • Seizoen Zomer

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 800 g varkensmedaillons
  • 3 appelen
  • 1 ui
  • 125 ml ahornsiroop
  • 80 ml kippenbouillon
  • 50 g boter
  • 2 el olijfolie
  • melk
  • 4 takjes rozemarijn
  • de zeste van een onbehandelde citroen
  • peper en zout

Voorbereiding

  • Laat de varkensmedaillons een hele nacht in de koelkast weken in een schaal met melk en de rozemarijn.
  • Verwarm de volgende dag de oven voor op 200°C.
  • Snipper de ui en snij de appelen in schijfjes.
  • Neem de medaillons uit de marinade en dep ze droog met keukenrol. Verwarm de olijfolie en een klontje boter in een stoofpot die in de oven kan. Bak de medaillons 2 minuten langs elke zijde aan. Zet weg.
  • Kleur de ui en de appelen 2 à 3 minuten goudbruin in de braadjus. Bevochtig met de ahornsiroop en de bouillon. Voeg de citroenzeste en de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Doe er opnieuw de varkensmedaillons bij. Kruid met peper en zout. Bak 25 minuten in de oven.
  • Dien op met gebakken aardappelen.

Smakelijk!

Potiron potimarron

Pompoen en potimarron (Red kuri)

Seizoensproducten

Een verschil in grootte!

De pompoen of reuzenpompoen (de grote) en de potimarron of red kuri (de kleine) zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig worden ze gekweekt in alle landen met een warm of gematigd klimaat. Ze zijn caloriearm en een uitstekende bron van bèta-caroteen met antioxiderende werking. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen A, C en K, vezels en mineralen (ijzer, mangaan, koper).
We vinden hun lekkere hazelnootsmaak vooral terug in hartige gerechten (soep, puree, gratin, hartige taart), maar ze zijn ook geschikt voor desserts (taart, cake, wafels, beignets, confituur).
Tip: Gooi de pitjes niet weg. Spoel ze af, blancheer 5 minuten in kokend water en laat uitlekken. Rooster nadien met zout en specerijen in een pan zonder vetstof. Zo krijg je heerlijk verrassende aperitiefnootjes. Ook lekker in een slaatje!

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek