recette Baguette

Baguette

  • Moeilijkheid Eenvoudig
  • Voor 8 personen
  • Voorbereiding 495 min
  • Thema BASISDEGEN
  • Seizoen

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 900 g bloem (T65)
  • 600 ml lauw water
  • 15 g verse bakkersgist
  • 2 kl zout
  • Olie

Voorbereiding

  • Verbrokkel de gist in een slakom en los hem op in 400 ml lauw water.
  • Voeg 600 g bloem en het zout toe. Meng met een houten lepel, dek af met een schone doek en laat 4 uur rusten. Het deeg zal verdriedubbelen in volume.
  • Voeg het overblijvende water en de rest van de bloem toe. Kneed het deeg 10 minuten met de hand op een lichtjes bebloemd werkvlak of doe het 2 minuten in de keukenrobot. Doe in een kom, dek af met ingeoliede huishoudfolie en laat nog 2 uur rijzen. Het deeg moet verdubbelen in volume.
  • Verdeel op het werkvlak het deeg in 4 stukken. Maak bollen, dek af met ingeoliede huishoudfolie en laat 5 minuten rusten, met de “naad” naar beneden en de gladde zijde naar boven.
  • Draai de bollen om, druk ze plat met de handpalm en vouw de randen van 2 zijden om naar het midden, zodat je min of meer een rechthoek krijgt. Druk goed vast en laat nog enkele minuten rusten.
  • Rol de bollen tot tamelijk lange baguettes en druk de “naad” goed vast. Leg op een ingeoliede plaat, of beter nog in de plooien van een bebloemde linnen doek. Dek af met ingeoliede huishoudfolie en laat nog 1u30 rusten.
  • Verwarm de oven voor op 250°C. Leg de baguettes (als je dat nog niet gedaan had) op een ingeoliede plaat. Maak in elke baguette 5-6 diagonale inkepingen met een mes. Plaats in de oven en bestuif met water. Bestuif nog 2 keer tijdens de 6-7 eerste minuten van het bakken. Laat in totaal 20 minuten bakken.
  • Neem de baguettes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Goed om weten: de vele rusttijden tijdens het maken van de baguettes zorgen ervoor dat het deeg kneedbaarder wordt en makkelijker te bewerken is.

Smakelijk!

Capture

Halloumi

Product van de week

De kaas halloumi is een traditionele mediterrane kaas uit Cyprus.

Het is een kaas op basis van geiten- en schapenmelk. Halverwege tussen mozzarella en feta, hij is bestand tegen hitte en heeft de bijzonderheid dat hij niet smelt bij verhitting.

De kaas is bijzonder gezouten, maar het is mogelijk om hem te ontzilten vooraleer hem te bereiden door hem enkele uren in koud te laten weken en daarna hem uit te lekken.

Hij wordt gegrild, in plakjes of in blokjes gesneden, voor een milde en geurige smaak en past uitstekend bij elk recept: gegrild in een pan, of zal waterkerssoep, gestoomde groene groenten of een seizoenssalade verfijnen.


Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek