recette Gebraden eendenfilet met honing, balsamicoazijn en kiwichutney

Gebraden eendenfilet met honing, balsamicoazijn en kiwichutney

  • Moeilijkheid Eenvoudig
  • Voor 6 personen
  • Voorbereiding 115 min
  • Thema HOOFDGERECHTEN
  • Seizoen Winter

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 900 g eendenfilets
  • 50 g honing
  • 50 ml zoute sojasaus
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 50 ml olijfolie
  • Kiwichutney
  • 300 g kiwi’s
  • 1 witte ui
  • 75 ml witte azijn
  • 100 mg suiker type cassonade
  • 1 el arachideolie
  • peper en zout

Voorbereiding

  • De kiwichutney:
  • Pel de uien en snij ze in fijne schijfjes met een keukenmes. Verwijder het vel van de kiwi’s met een dunschiller. Snij in zeer kleine blokjes en zet weg
  • Verwarm de olie in een kookpot. Stoof de gesnipperde uien glazig, terwijl je voortdurend blijft roeren met een houten lepel om te vermijden dat ze aan elkaar kleven.
  • Voeg de kiwiblokjes toe aan de kookpot en vervolgens de azijn, 50 cl water en de cassonade. Kruid naar eigen smaak met peper en zout. Laat onder regelmatig roeren ongeveer 50 minuten compoteren, tot je de textuur van confituur bekomt.
  • Heb je geen sterilisator, steriliseer de potten en de deksels dan 15 minuten in een grote pot kokend water.
  • Wanneer de chutney klaar is, doe je hem warm in de potten. Sluit ze hermetisch af en draai ze om. Laat afkoelen en plaats de potten chutney in een donkere en koele ruimte. Na het openen moet je chutney bewaren in de koelkast en snel verbruiken.
  • De eendenfilet:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een braadpan en bak de filets 2 minuten langs elke zijde aan op een hoog vuur. Neem van het vuur en leg de stukken eend in een ovenschaal. Kruid met peper.
  • Ontvet de pan en doe er de honing, de azijn en de sojasaus in. Breng aan de kook en nappeer de filets met deze saus. Plaats 8 minuten in de oven.
  • Serveer onmiddellijk met kiwichutney, aardappelpuree en een rauwkostslaatje.

Smakelijk!

Boerenworst

Product van de week

We kiezen de boerenworst vanwege zijn zachtheid en sappigheid. Het is een klassieker uit onze Belgische keuken. Hij is grof gehakt met zijn varkens- en rundvlees en vergezelt alles waar we zin in hebben.

Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek