recette Koek van boekweit

Koek van boekweit

  • Moeilijkheid Eenvoudig
  • Voor 4 personen
  • Voorbereiding 40 min
  • Thema TUSSENDOORTJES
  • Seizoen

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 330 g boekweitbloem
  • 750 ml water
  • 10 g grof Guérande-zout
  • 1 ei
  • ongezouten boter
  • gezouten boter

Voorbereiding

  • Doe de boekweitbloem met het zout in een slakom en maak een kuiltje. Giet er geleidelijk het water bij en meng stevig met een houten lepel, tot je een dik vloeibaar beslag bekomt. Voeg het ei toe (om het beslag een mooi kleurtje te geven bij het bakken) en meng goed. Laat het beslag 2 uur rusten in de koelkast, onder een schone doek.
  • Doe boter in een gietijzeren braadpan (reuzel als je een billig* hebt) en zet op een zacht tot matig vuur. Als de boter gesmolten is, schep je een pollepel beslag uit en hou je de pan snel schuin om het beslag over het hele oppervlak te verdelen. Bak 1 tot 2 minuten langs elke zijde. Om de koek om te draaien, gebruik je een spatel. Maak de randen zorgvuldig los en draai de koek met een snelle beweging om.
  • Je kan de koeken vooraf klaarmaken en ze opwarmen net voor je ze garneert.
  • Om ze allemaal in één keer te serveren, verwarm je de borden in een oven van 70°C. Maak de ingrediënten voor de garnituur klaar. Verwarm een klontje gezouten boter in een pan en leg er de koek in. Plaats een garnituur naar keuze in het midden (zie hiernaast).
  • Laat 2 tot 3 minuten bakken op een hoog vuur. Vouw de randen over de garnituur om een vierkant te vormen. Neem een bord uit de oven en leg er de koek op met behulp van een spatel of een paletmes. Plaats het bord terug in de oven om het warm te houden.
  • Herhaal de handeling voor alle koeken. Dien warm op met een slaatje met een vinaigrette.
  • Voorbeelden van garnituur: Ham - geraspte emmental - 1 ei - bieslook Gesmolten prei - spekblokjes - geitenkaas - 1 ei Champignons met room - ham - peterselie - 1 ei Gesmolten prei - sint-jakobsnoten Geitenkaas - honing - noten Tomatensaus - chorizo - peterselieboter - Provençaalse kruiden Eendenkonfijt - partjes appel of peer - gekonfijte uien
  • *Correct bakken is zeer belangrijk om een geslaagde koek te bekomen. Heb je een billig (pannenkoekenplaat), dan is het makkelijker om het deeg uit te rollen en te bewerken. Stel de temperatuur in op 240-250°C, vet het oppervlak goed in met reuzel en schep het beslag uit met een pollepel.

Smakelijk!

Capture

Halloumi

Product van de week

De kaas halloumi is een traditionele mediterrane kaas uit Cyprus.

Het is een kaas op basis van geiten- en schapenmelk. Halverwege tussen mozzarella en feta, hij is bestand tegen hitte en heeft de bijzonderheid dat hij niet smelt bij verhitting.

De kaas is bijzonder gezouten, maar het is mogelijk om hem te ontzilten vooraleer hem te bereiden door hem enkele uren in koud te laten weken en daarna hem uit te lekken.

Hij wordt gegrild, in plakjes of in blokjes gesneden, voor een milde en geurige smaak en past uitstekend bij elk recept: gegrild in een pan, of zal waterkerssoep, gestoomde groene groenten of een seizoenssalade verfijnen.


Nog steeds geen €uroMatch-klant?

Schrijf u snel in: ’t is gratis en u begint meteen €uroMatch te sparen. Alleen maar voordelen!

Ik ontdek