
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 1 el poedersuiker
- 2 kl droge gist
- 215 ml lauw water
- 450 g bloem
- ½ kl zout
- 2 el olijfolie
- maïsbloem
Voorbereiding
- Doe de suiker en de gist in een kom met 90 ml lauw water. Laat 5 minuten werken. Let erop dat de kom niet in de tocht staat. De mengeling moet schuimen.
- Meng de bloem en het zout in een slakom. Voeg de olijfolie, de rest van het water en de mengeling met de gist toe. Meng tot het deeg een bol vormt. Kneed 8 minuten op een bebloemd werkvlak. Voeg indien nodig een beetje bloem of enkele druppels warm water toe. Je moet een soepel deeg bekomen dat niet kleeft en droog aanvoelt.
- Strijk de binnenzijde van een slakom in met een beetje olijfolie. Rol er de bol deeg in tot hij goed omhuld is met olie en maak in het midden een inkeping met een scherp mes. Dek het deeg af of steek het in een plastic zak. Laat het 1 uur tot 1 uur 30 rusten buiten het bereik van tocht, tot het verdubbeld is in volume. Plaats 8 uur in de koelkast om het langzaam te laten rijzen.
- Sla op de bol met de handpalm en verdeel het deeg in 2 porties. In dit stadium kan je het 4 uur bewaren in de koelkast of invriezen.
- Laat opnieuw op kamertemperatuur komen voor je verdergaat.
- Druk één van de porties plat tot een dikke cirkel. Werk met de hand van het midden naar de buitenzijde om het uit te rollen tot een cirkel van 30 cm met een dikke rand. Het pizzadeeg is nu klaar voor gebruik.
- Verwarm de oven voor op 240°C.
- Leg het op een bakplaat die je lichtjes hebt ingeolied en bestrooid met maïsbloem. Garneer en plaats zo snel mogelijk 12 tot 15 minuten in de oven.
Smakelijk!